Skip to content

Kleerkastgriezels

Griezelen op Halloween

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat doen boze kledingstukken in het klaslokaal? Wat maakt hen droevig? De leerlingen van de eerste graad onderzoeken hoe het komt dat deze kledingstukken niet genoeg aandacht krijgen. Ze komen te weten wat er nodig is om een kledingstuk te maken. Tot slot bedenken ze een spannend griezelverhaal waarin kledingstukken wraak nemen op hun ondankbare eigenaars.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ervaren dat één gebeurtenis meerdere oorzaken en gevolgen kan hebben.
  • De leerlingen ontdekken hoe het ‘leven’ van een kledingstuk er uitziet.
  • De leerlingen bedenken een griezelverhaal aan de hand van een voorwerp en afbeeldingen.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Kennis opbouwen
  • Reflecteren
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

MM 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

MM 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Kleerkastgriezels gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Hé, waar is de chocolade?

Lager
Lerarenopleiding
Les

Nieuwsflash: alle winkelrekken zijn leeg, nergens is nog chocolade te vinden. Paniek alom! De boeren in Zuid-Amerika staken ... Maar waarom? Zoek met je leerlingen van de eerste graad naar de oorzaak van het probleem.

Actua: Druppeleffect

Secundair
Lerarenopleiding
Methodiek

Aan de hand van een gebeurtenis uit de actualiteit fantaseren leerlingen over gevolgen en krijgen ze inzicht in een oorzaken-gevolgen ketting die niet-rechtlijnig is.

Actua - Standpuntentuin - filosoferen over de natuur

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Verken met je leerlingen hun eigen en elkaars standpunten over de relatie tussen mens en natuur. Zo verruimen ze hun blik op het onderwerp, wat verrijkend is voor een filosofisch gesprek. Deze werkvorm is geïnspireerd op Changemakers (campagne van 11.11.11 van 2019).