Skip to content

Geen vuiltje aan de lucht

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Natuur

Ugh, ugh, ugh! We zien het misschien niet, maar toch hangt er zo veel vuil in de lucht dat we er ziek van worden. In deze les onderzoeken leerlingen van de eerste graad of iets enkel vuil is als je het kan zien. Ze stellen hun eigen waarnemingen in vraag. De brug wordt gemaakt naar onze eigen lucht die er proper uitziet, maar het toch niet is. Stof tot nadenken of beter om te filosoferen!

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen onderzoeken wanneer iets vuil is.
  • De leerlingen ervaren dat je een groter probleem beter samen oplost.
  • De leerlingen staan stil bij het probleem van vuile lucht.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Filosoferen
  • Kritisch denken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.
WT 1.26 - De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Mens en maatschappij

MM 1.1 De leerlingen drukken in een niet-conflictgeladen situatie, eigen indrukken, gevoelens, verlangens, gedachten en waarderingen spontaan uit.

Sociale vaardigheden

SV 1.6 De leerlingen kunnen kritisch zijn en een eigen mening formuleren.

Geen vuiltje aan de lucht gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Parapluutje parasolletje - Waterverspilling

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Waarom springen we best zuinig om met water? Wat gebeurt er als we toch water verspillen? Je leerlingen onderzoeken het thema 'waterverspilling' met de werkvorm Parapluutje parasolletje en denken na over oorzaken en mogelijke gevolgen.

Actua: Interessantste vraag

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Wil je dat je leerlingen een probleem helder of scherp krijgen, dan moet je hen leren om vragen te stellen over het onderwerp. Deze werkvorm helpt je daarbij!

Kinderrechten op de keper

Lager
Lerarenopleiding
Les

De bel van de speeltijd leidt voor een keer niet tot vrolijk gejoel. Hebben kinderen dan geen recht op spel? Onderzoek samen met je leerlingen van de eerste of tweede graad welke kinderrechten er bestaan. Hoe voelen ze zich bij het schenden van bepaalde kinderrechten? Ontdek in een memoryspel welke rechten voor kinderen wereldwijd belangrijk zijn.