Skip to content

De berg van Doornakkelspaan

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Afval

In het dorp Doornakkelspaan gooien de inwoners al eens een blikje of papiertje op de grond. Al gauw ontstaat uit deze berg zwerfafval een heuse afvalberg. Wanneer is afval eigenlijk zwerfafval?

Neem samen met je klas verschillende soorten afval onder de loep en ontdek de kenmerken van zwerfvuil. Trek vervolgens samen op een spreekwoordelijke bergtocht en bedenk ideeën voor een wereld zonder zwerfvuil.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ontdekken wat zwerfvuil is en wat het niet is.
  • De leerlingen geven voorbeelden van zwerfvuil.
  • De leerlingen bedenken oplossingen voor het zwerfvuilprobleem.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Creatief denken
  • Kennis opbouwen
  • Oplossingsgericht denken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.23° Leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

WT 1.24 Leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

Voorbereiding

Materiaal

Vooraf

De berg van Doornakkelspaan gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Kinderrechten op de keper

Lager
Lerarenopleiding
Les

De bel van de speeltijd leidt voor een keer niet tot vrolijk gejoel. Hebben kinderen dan geen recht op spel? Onderzoek samen met je leerlingen van de eerste of tweede graad welke kinderrechten er bestaan. Hoe voelen ze zich bij het schenden van bepaalde kinderrechten? Ontdek in een memoryspel welke rechten voor kinderen wereldwijd belangrijk zijn.

Actua: Parapluutje parasolletje

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Als kinderen oorzaken en gevolgen van een situatie in kaart leren brengen, kunnen ze de situatie vaak ook beter begrijpen. Maar hoe leer je hen dat aan? De werkvorm Parapluutje parasolletje zet je op weg.

Zonder bezwaar

Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Methodiek

Hoe vaak stem jij met je leerlingen om een keuze te maken? In een democratische stemming beslist de meerderheid. Deze werkvorm biedt een manier om ook de minderheidsstem aan bod te laten komen. Zo kan je samen met je leerlingen tot een gedragen besluit of keuze komen.