Skip to content

Burgemeester van de wereld

Bedenk je eigen wereldwensen

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: SDG's

Wat als je de burgemeester van de wereld was? Wat zouden je leerlingen van de tweede graad dan doen om al het kwaad en onrecht de wereld uit te helpen? Ga met je leerlingen aan de slag met de SDG's en bedenk wereldwensen voor een betere wereld.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen vertellen in hun eigen woorden de betekenis van de Sustainable Development Goals (SDG's) of werelddoelstellingen.
  • De leerlingen bedenken voorbeelden van de werelddoelstellingen.

Vaardigheden

  • Creatief denken

Eindtermen

Kleuters

Mens en maatschappij

MM. 2.1 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende vormen van arbeid verschillend toegankelijk zijn voor mannen en vrouwen en verschillend gewaardeerd worden.

MM 2.3 De leerlingen kunnen met een zelf gekozen voorbeeld het nut en het belang aangeven van een collectieve voorziening, waarvoor de overheid zorg draagt.

MM. 2.4 De leerlingen kunnen illustreren dat welvaart zowel over de verschillende landen in de wereld als in België ongelijk verdeeld is.

MM. 2.8 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende sociale en culturele groepen verschillende waarden en normen bezitten.

MM 2.13 De leerlingen kunnen het belang illustreren van de fundamentele Rechten van de Mens en de Rechten
van het Kind. Ze zien daarbij in dat de rechten en plichten complementair zijn.

MM 2.15 De leerlingen kunnen illustreren op welke wijze internationale organisaties ernaar streven om het welzijn
en/of de vrede in de wereld te bevorderen. 

Burgemeester van de wereld gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: 'Extreem gedacht'

Secundair
Lerarenopleiding
Methodiek

Wat als je 's zomers niet op reis kan gaan naar het buitenland? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe kunnen we aan de meest vervelende nadelen toch nog een positieve draai geven? Met Extreem gedacht vertrek je vanuit een extreme oplossing om zo naar leuke alternatieve te zoeken.

Over bloemen en bijen

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

In dit verhaal van Gloob en Teo ontdekken kleuters dat de bloemen vol stuifmeel hangen. Door met verf op bloemen te stempelen, leren ze hoe de bijtjes het stuifmeel verspreiden.

Visueel denkinstrument 'Routekaart'

Alle niveau's
Methodiek

Deze werkvorm stimuleert je om de gevolgen van een situatie, handeling, gebeurtenis of idee te onderzoeken en in kaart te brengen en op die manier zicht te krijgen op de complexiteit van een thema.