Skip to content

Afval anders bekeken

Lager
Lerarenopleiding
Les

Tijdens deze les ontdekken de leerlingen een berg afval in de klas. Welke soorten afval bestaan er en hoe komt het dat het zich zo opstapelt? De leerlingen bedenken op basis van uitdagende vragen creatieve ideeën om afval te verminderen en wie weet, zelfs te vermijden.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • Leerlingen bedenken ideeën om de afvalberg in de klas en thuis te verminderen of vermijden.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Creatief denken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

WT 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

WT 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Afval anders bekeken gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Wat is een cadeau?

Lager
Lerarenopleiding
Les

Een verjaardag te vieren? Of iets anders? Bracht de Sint cadeaus in de klas? Of liggen ze onder de kerstboom? Zijn dit wel cadeaus? De leerlingen onderzoeken elkaars standpunt. Na een pittig rondje filosoferen denken ze misschien wel heel anders over wat een ‘cadeau’ nu precies is.

Rechtvaardige rietsuiker

Lager
Lerarenopleiding
Les

Vanuit haar luchtballon vertelt Adelina over haar vader, een suikerrietboer in Paraguay. In dit wervelend audioverhaal maken de leerlingen kennis met eerlijke handel in suikerriet en het belang van samenwerken. Suikerrietboeren kennen heel wat uitdagingen: sommige waarden worden al eens met de voeten getreden. De leerlingen onderzoeken de betekenis van die waarden en filosoferen over ‘rechtvaardigheid’.

Actua: De broedmachine

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Kies een actueel probleem of vraagstuk en ga er samen met je leerlingen op 'broeden'. Welke ideeën hebben ze om het probleem aan te pakken? Wanneer is een idee een goed idee? Welke eigenschappen heeft een goed idee? Aan de slag!