Skip to content

Actua – Standpuntentuin

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

In je klas leven zoveel standpunten als er leerlingen zijn. De werkvorm Standpuntentuin stimuleert leerlingen om op speelse en actieve wijze eerst eigen en vervolgens elkaars standpunten te verkennen. Andere standpunten verkennen, luisteren naar elkaars ideeën en argumenten, verruimt namelijk de blik van de leerlingen op een onderwerp. Dit is verrijkend voor het filosofisch gesprek.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen vergelijken standpunten van elkaar.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Denken zichtbaar maken
  • Filosoferen

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua – Standpuntentuin gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Vuile rook op straat (Gloob en Teo)

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

Gloob en Teo moeten hoesten van de vuile rook van alle auto’s op straat. Daar willen ze iets aan doen. Ga met de jongste kleuters op onderzoek waarom we best met zijn allen strappen en roep iedereen op om hetzelfde te doen door een fiets leuk te versieren. Vul de straten met kleur, niet met vuile rook!

Klimaatpraat

Lager
Lerarenopleiding
Les

Niet alleen onze bomen zijn de longen van de aarde, ook exotische soorten in het regenwoud. Werp samen een blik op de klimaatplaat en ontdek wat er in het verre regenwoud gebeurt. Een les voor de tweede en derde graad rond de Week van het Bos, met werkvormen creatief denken.

Actua: Argumentenweb - Filosoferen over Changemakers

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Wie of wat kan verandering teweegbrengen in een groep, in een organisatie, in een samenleving? En hoe gebeurt dat dan? Filosofeer samen met je leerlingen over deze kwestie via de werkvorm Argumentenweb en voed het gesprek met een kleurrijk web van argumenten.