Skip to content

Actua - Parapluutje parasolletje - Waterverspilling

Een ingevuld voorbeeld

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Met deze werkvorm onderzoeken kinderen oorzaken en gevolgen en wisselen ze daarover uit. Dat helpt hen om de complexe realiteit en complexe vraagstukken beter te begrijpen.

We passen de werkvorm toe op waterverspilling. Zo zie je stap voor stap hoe je met kinderen kan systeemdenken over een thema en hen anders kan laten kijken naar en denken over de actualiteit.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen onderzoeken oorzaken en gevolgen van een gebeurtenis uit de actualiteit, in dit geval het verbod op waterverspilling.
  • De leerlingen ervaren dat een gebeurtenis uit de actualiteit, in dit geval het verbod op waterverspilling, meerdere oorzaken en gevolgen kan hebben.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua - Parapluutje parasolletje - Waterverspilling gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Ik zit in de tekening

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Merk je dat je leerlingen de context van een actueel onderwerp of probleem niet altijd goed kunnen inschatten? Ga aan de slag met deze werkvorm en laat hen ontdekken dat hun eerste inschatting niet altijd de juiste is.

Koning van de wereld

Lager
Lerarenopleiding
Les

Bedenk samen met je leerlingen uit de eerste graad wereldwensen voor een betere wereld en laat hen zo kennismaken met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG's.

Actua: Dobbel een voorbeeld

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Tijdens een klasgesprek vinden leerlingen het niet altijd makkelijk om hun eigen mening te uiten. Met de werkvorm Dobbel een voorbeeld help je hen op weg: ze dobbelen een stelling, vormen een standpunt en onderbouwen dit met een voorbeeld of tegenvoorbeeld.