Dorstige Bloemen en Dansende Gieters in de kleuterklas van Meester Hans

Kleuters ontdekken dat water heel belangrijk is voor iedereen!
Niet alleen bloemetjes en dieren vinden het lekker. Wij ook!
Daarom moeten we ‘zorgen’ voor water. Niet vuil maken en niet te veel mee morsen. Alleen zo is er voor iedereen genoeg water.
Gloob & Teo zijn een toffe vrienden die iedereen kunnen boeien, ook de meester!

Gloob & Teo "Bloem" in de klas van meester Hans.
Gloob & Teo “Bloem” in de klas van meester Hans.

Vorige week las ik het verhaal Bloem voor van Gloob en Teo. Het was de eerste keer dat ik voor mijn kleuters een verhaaltje van die twee avonturiers vertel. Gloob en Teo zijn echt tof. De tekst in het boek is leuk, de prenten zijn prachtig en de twee vrienden zijn originele ‘mannekes’. Ideaal voor een kleuter dus. Ik vind het super! De kleuters waren heel betrokken bij het verhaal. Gloob en Teo zijn dan ook echt leuke figuurtjes die kleuters echt kunnen boeien.

Maar het bleef niet enkel bij voorlezen. In het boek Methode Creatief Denken staan 9 uitgewerkte activiteiten die bij het boek ‘Bloem’ van Gloob en Teo horen. Je kan deze activiteiten makkelijk gebruiken als voorbereiding, verwerking of verdieping bij het prentenboek.

water-15-large

Persoonlijk vind ik het uitgewerkte materiaal echt knap! Het is ook zo makkelijk om te gebruiken. Alle lesjes zijn volledig uitgeschreven, met beginsituatie, doelen, de didactische materialen die je moet voorzien en de opdrachten die je met de kleuters kan doen. Je kan makkelijk zelf kiezen welke lesjes het beste zullen werken in je klas. Elk lesje kan je makkelijk aanpassen naargelang de manier hoe je het als leerkracht wilt overbrengen. Zo is het geschikt voor elke klasgroep. Ik koos voor Lesje 4: Dorstige Bloem en lesje 9: De Dansende Gieter.

Omdat alles zo duidelijk uitgelegd staat moet je enkel het nodige materiaal verzamelen en dan kan je er aan beginnen. De kleuters vonden het echt tof, ze deden heel enthousiast bezig tijdens een bewegingsles.

Allemaal prachtige groeiende bloemen.
water-13-large Allemaal prachtige groeiende bloemen.

Op het einde wisten de kleuters meer over het onderwerp te vertellen dan ik op voorhand had gedacht. Dat water belangrijk is voor mens, dier en natuur is duidelijk geworden. Voor water ‘zorgen’ is dan ook belangrijk. Proper water waar je kan van drinken!

Gloob en Teo zijn handige figuren om wat meer variatie te brengen in je les: Dankzij hen komen er onderwerpen aan bod waar je zelf niet meteen aan denkt. Als leerkracht doe je vaak dezelfde dingen rond bepaalde thema’s. Daarom is het materiaal van Djapo echt een verrijking voor mij.

water-8-large
water-5-large

En het werkt ook goed met kleuters: ze waren echt betrokken en begrepen heel goed waarover het ging. Ik had dit niet verwacht.

Mathis zei op het einde van de activiteit over water: “Meester Hans, mag ik nu water drinken? Want ik heb dorst en ik vind water lekker.”