De Samentekening: de klas van leerkracht Sigrid in Wijnegem

De tweede klas die aan de Samentekening werkt is de klas van Sigrid van Don Bosco in Wijnegem. Zij mogen mee nadenken over hoe we meer seizoensgroenten en fruit kunnen eten. Collega Annik ging de tekening ophalen.

De Samentekening hangt tegen het bord. In Ruddervoorde hadden de kinderen een kleurrijke seizoenskalender gemaakt. Die is nu aangevuld met getekende waterwegen en schepen in 3D. Ik hoor over een spudpaal en een stuurkot en leer wat de cijfers op het schip betekenen. En dat ik nooit boot mag zeggen. Het zijn schepen? Geen boten!

De Samentekening gaat over hoe je samen kan nadenken, tekenen en een oplossing bedenken voor een probleem. Hoe zouden we ervoor kunnen zorgen dat we meer seizoensgroenten en -fruit eten?

In Wijnegem hebben ze daar, dat is de opdracht van de Samentekening, creatief over nagedacht. Al hebben ze niet zo heel ver moeten zoeken naar hun oplossing. In de klas van juf Sigrid zitten heel veel schipperskinderen. Hun oplossing ligt eigenlijk binnen handbereik. Meer nog, ze zijn ermee opgegroeid.

Meer schepen en dus meer binnenscheepvaart die groenten en fruit vervoeren, betekenen dat er minder vrachtwagens op de weg moeten. Dat is het idee achter dit deel van de tekening.

“Omdat we allemaal schippers zijn, containers maken, fruit instoppen, bananen, en dan de waterwegen waar wij op varen.” Keo

“We hebben de kaart overgetekend van het bord, de juf had het laten zien. We hebben er ook Parijs, Brussel, Hamburg en Berlijn op gezet. Hoe je binnen Europa dus groenten en fruit met schepen zou kunnen vervoeren.” Bo

“Die vrachtwagens moeten het allemaal per vrachtwagen doen en dan hebben ze er 100 of meer en hebben meer uitstoot. Maar soms moeten ze nog wel, ze kunnen niet overal komen.” Esmee

“Ik heb ook een auto met roze, goede uitlaat gemaakt. De uitstoot van auto’s is nu niet zo goed, je maakt auto’s met goede uitlaat. Dat moest erbij, vond ik.” Roan

De cijfers op het schip zeggen meer over de lengte en breedte en hoeveel ton het kan vervoeren. Ik lees L 135, B 12,45, ton 4000. Dat zijn wel heel veel vrachtwagens. En een spudpaal? Dat is een paal die wel 7-8 meter lang kan zijn en de grond ingaat als het schip moet blijven liggen. Een soort van anker dus.

De Samentekening vertrekt nu naar Oost-Vlaanderen. Benieuwd welke creatieve oplossingen kinderen daar bedenken.