Ga verder naar de inhoud

Actua – Onhaalbaar, haalbaar

Lager
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

Wil je met je klas creatief denken over de actualiteit? Met deze creatieve denktechniek kan je onhaalbare ideeën toch haalbaar maken. In de werkvorm Onhaalbaar, haalbaar gaan leerlingen creatief denken met een werkvorm onderzoekend denken uit onze Methode Creatief Denken. De werkvorm leert leerlingen om hun oordeel uit te stellen.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen verruimen hun blik op een onderwerp door hun oordeel uit te stellen over informatie, meningen of ideeën, ook als die op het eerste gezicht niet zinvol lijken.

Vaardigheden

  • Creatief denken
  • Denken zichtbaar maken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua – Onhaalbaar, haalbaar gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Een scene over kinderrechten

Lager
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

Belgerinkel voor de speeltijd: dat roept bij kinderen op school steevast een lach op. Maar stel je voor dat er geen speeltijd is of geen tussendoortje? Dat roept vragen op en nog meer gevoelens. De kinderen van de tweede graad beelden hun emoties uit op een roetsjbaan en brengen vervolgens enkele kinderrechten in scene. Stof voor een rijk gesprek!

Weet jij wat de bank doet met jouw geld?

Secundair
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

Leerlingen uit de 2de en 3de graad doorstroomfinaliteit maken in deze les kennis met de werking van een bank. Ze leren waarin banken hun geld investeren en beseffen dat ze met hun geld zelf impact kunnen hebben.

Kinderrechten op de keper

Lager
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

De bel van de speeltijd leidt voor een keer niet tot vrolijk gejoel. Hebben kinderen dan geen recht op spel? Onderzoek samen met je leerlingen van de eerste of tweede graad welke kinderrechten er bestaan. Hoe voelen ze zich bij het schenden van bepaalde kinderrechten? Ontdek in een memoryspel welke rechten voor kinderen wereldwijd belangrijk zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief