Een blik op de wereld in Genk

Creatief nadenken over het thema vluchtelingen. Dat was dit jaar het doel in het educatief project ‘Blik op de Wereld, creatief met taal’ in Genk. Collega Stijn ging aan de slag met kinderen uit het zesde leerjaar basisonderwijs.

Stijn geeft de kinderen een stapel kaartjes. Hierop staan mensen uit verschillende landen afgebeeld. Op andere prenten staan voorwerpen, zoals een handgemaakte jurk uit Afghanistan. De kinderen proberen de juiste paren te maken. Als  iedereen klaar is, toont Stijn de juiste combinaties. De nieuwsgierigheid van de kinderen is geprikkeld. Want wie zijn die mensen op de foto’s eigenlijk?

Alle mensen hebben iets gemeenschappelijk met de klas. Er duiken vragende blikken op. “Wat kunnen zulke verschillende mensen nu gemeenschappelijk hebben met ons?”, vraagt een jongen zich af. Niemand lijkt het te weten. Maar eigenlijk is het simpel: ze wonen allemaal in Genk, net zoals zij.

Alleen zijn de mensen op de foto’s niet in Genk geboren, maar zijn ze gevlucht voor de moeilijke situaties in hun thuisland. De kinderen luisteren aandachtig terwijl Stijn hun verhalen vertelt. De vrouw uit Afghanistan is bijvoorbeeld 28 bange dagen onderweg geweest. “Wauw, dat is een hele maand!”, roept een van de kinderen verbaasd.

Er liggen ook handpoppen op tafel: een kikker, een uil en een draak. De kikker is positief ingesteld, en is over alles enthousiast. De uil is objectief, en beschrijft enkel feiten. Draak is negatief, en vindt alles problematisch. Per drie kiezen de kinderen een pop uit en bedenken ze hoe hun dier het verhaal van een vluchteling gaat vertellen. Volgens een meisje vindt de kikker de Afghaanse jurk prachtig. De jongen met de krokodil zegt dat de jurk lelijk is, en dat de vrouw beter minder opvallende kleren draagt om bij de rest te kunnen horen.

Stijn wil nu dat de kinderen zelf gaan nadenken over deze verhalen. Een meisje zou zelf maar al te graag de Afghaanse jurk dragen, terwijl iemand anders liever geen starende blikken zou krijgen. Wel vindt iedereen dat vluchtelingen  welkom zijn in Genk, wat hun cultuur ook is.