klimaat

wliklimaat2

In 2014 besloten 11 bezorgde burgers actie te ondernemen tegen het kwakkelende Belgische klimaatbeleid. Ze richtten een vzw op en startten een rechtszaak tegen de bevoegde overheden. Inzet van de rechtszaak: Belgiƫ op zijn verantwoordelijkheid wijzen in de wereldwijde strijd tegen klimaatopwarming. Klimaatzaak is een zaak van iedereen!

Hoe zou het komen dat er niet genoeg gebeurt? Vertel je leerlingen ‘het Verhaal van de Vuile lucht’ en onderzoek via als-dan zinnen hoe een vicieus verhaal ontstaat. Bij het lesmateriaal vind je prenten om dit visueel voor te stellen.

Kan je een verhaal dat telkens opnieuw begint toch veranderen? Hoe kan je de cirkel doorbreken? Hoe geef je een verhaal een nieuwe wending?

Filosofeer met je kinderen wat er gebeurt als je iets belooft maar toch niet doet. Bedenk manieren om de overheid te dwingen om het klimaatbeleid ter harte te nemen. Want belofte maakt schuld. Of niet?

‘Klimaatzaak, onze minister voor de rechter’ is een les voor de derde graad. Ze sluit aan bij de thema’s klimaat, voetafdruk, natuur, water en energie.

Lesmateriaal
Doelstellingen en eindtermen
Links
Achtergrondinformatie