Achtergrondinformatie verkiezingen

1. Verkiezingen 2012 Vlaanderen:

De educatieve dienst van het Vlaams Parlement heeft naar aanloop van de verkiezingen 2012 heel veel lessen en info verzameld voor leerkrachten basisonderwijs. Omdat deze info goed en volledig is, heeft Djapo ervoor gekozen om dit niet uit te werken in zijn lessen. We proberen het thema’ open te trekken naar ‘verkiezingen wereldwijd’ en het ‘recht op vrije verkiezingen’.

Wens je algemene informatie over de verkiezingen in Vlaanderen en heb je vragen zoals’ Wat is een gemeente?’, ‘Wat doet het parlement?’, ‘Waarvoor staan de verschillende partijen in ons land?’,…dan kan je op onderstaande websites heel veel materiaal terugvinden. De Vlaamse overheid heeft ook speldozen en publicaties ontwikkeld die je kan aankopen of ontlenen bij bv. docatlas Turnhout en Antwerpen, Wereldcentrum Gent,… .

Meer informatie over de verkiezingen vind je ook op www.vlaanderenkiest.be en De kracht van je stem.

2. Dictatuur of democratie:

In dit document worden alle landen opgesomd en gerangschikt onder een bepaalde staatsvorm. Je kan bekijken of een land een democratie, een autoritair regime of een onvolmaakte democratie is. Ontdek hoe de landen gegroeid zijn en op welke vlakken ze goed of slecht scoren.

Hierbij hoort ook een wereldkaart die je een goed overzicht geeft waar ter wereld de verschillende staatsvormen zich bevinden.

democratie-index (Engels)
wereldkaart democratieƫn

Wil je extra lessen over ‘democratie en dictatuur’ dan vind je hier alvast inspiratie: de kracht van je stem: dictatuur of democratie.

3. Vrije verkiezingen:

In de praktijk gelden vaak beperkingen ten opzichte van de hoofdregels terwijl men toch van vrije verkiezingen spreekt

Algemeen stemrecht

Volgens de bovenstaande regel zouden de eerste vrije verkiezingen in Belgiƫ in 1945 hebben plaatsgevonden omdat daarvoor geen vrouwenkiesrecht bestond. Verder hebben in de meeste landen alleen staatsburgers stemrecht, ook als de meerderheid van de bevolking uit buitenlanders bestaat, zoals in de Golfstaten.

Vrijheid om zich kandidaat te stellen.

Met het oog op de openbare orde en de goede zeden kunnen beperkingen aan de kandidaten worden gesteld. Tegenstanders van het toelaten van een partij die de pedofilie wil legaliseren zijn niet noodzakelijkerwijs tegenstanders van vrije verkiezingen.

Geheime verkiezingen

Rapportage van de verkiezingsuitslagen per wijk kan de geheimhouding in gevaar brengen. In de jaren 1950 kon men bijvoorbeeld in Noord-Brabantse dorpen gemakkelijk nagaan wie niet op de KVP gestemd had.

Vrije toegang tot de media

Met name in de Verenigde Staten moeten kandidaten grote bedragen uitgeven aan propaganda op radio en televisie. Dit beperkt de mogelijkheid voor partijen die zich vooral op kiezers met de laagste inkomens richten.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrije_verkiezingen

4. Verkiezingen in het nieuws:

De kranten staan vol artikels over verkiezingen.

Enkele interessante websites waar regelmatig verkiezingen in het buitenland aan bod komen:

http://www.dewereldmorgen.behttp://www.mo.behttp://www.deadline2015.be

Kranten die voor leerlingen zeer geschikt zijn: Wablieft-krant: http://www.wablieft.be