Achtergrondinformatie onrust Midden-Oosten

Deel 1 – Algemene informatie over het Midden-Oosten:

1. Waar ligt het Midden-Oosten?

Het Midden-Oosten is een groep landen die zich situeert op het kruispunt van drie continenten: Europa, Azië en Afrika.

Deze landen behoren tot het Midden-Oosten:
Bahrein, Egypte, Irak, Iran, Israël Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Oman, Saoedi-Arabië, Syrië, Turkije en Verenigde Arabische Emiraten.

De hoofdtaal van het Midden-Oosten is Arabisch en de meest voorkomende godsdienst is de Islam.

2. Waarom komt het Midden-Oosten veel in de actualiteit?

Tegenwoordig is het Midden-Oosten het toneel van politieke en religieuze spanningen en is het economisch erg belangrijk omdat het de meerderheid van de wereldwijde aardolievoorraden bevat.

3. Vanwaar komen de huidige spanningen?

In sommige landen hebben de spanningen een lange geschiedenis achter de rug (Israël – Palestina vb.) Een feit is dat de Arabische Lente heel wat uitgelokt heeft in een aantal landen. De Arabische Lente behelst een golf van protesten, opstanden en revoluties die begon in december 2010. De burgeroorlog in Syrië is een gevolg van de opstand in 2011. De lopende protesten in Egypte zijn nog altijd een gevolg van de revolutie in 2011.


Deel 2 – Specifieke informatie over Egypte:

1. Waar heeft het Tahrirplein zijn naam vandaan?

Het Tahrirplein of Bevrijdingsplein kreeg zijn naam na de Egyptische revolutie van 1952. Deze bracht een nieuw Egypte dat van een koninkrijk evolueerde naar een republiek. Dit zorgde voor veel sociale en economische vernieuwingen.

Bron: Van Exel, M. (21 november, 2011). Aanloop naar revolutie op het Tahrirplein in Egypte. Verkregen via http://www.isgeschiedenis.nl/recensie/recensie_geschiedenis_aanloop_naar_revolutie_op_het_tahirplein_in_egypte/

2. Wie zijn de betrokken partijen?

Hosni Mubarak is de 3de leider die aan de macht kwam in deze republiek. Van 1981 tot 2011 regeerde hij over Egypte, tot hij aftrad na protesten van burgers. Ondertussen is hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de betrokkenheid bij de dood van vele burgers.

3. Hoe is de huidige situatie in Egypte ontstaan?

25 januari 2011: De burgers in Egypte protesteren tegen de regering van president Moebarak omdat er zoveel werkloze mensen zijn. Ze komen samen op het Tahrirplein, in het centrum van de hoofdstad Caïro. President Moebarak geeft zijn volk niet veel vrijheid.
11 februari 2011: Na 18 dagen van protest door de burgers, treedt de president van Egypte, Moebarak, af. Hij heeft bijna 30 jaar geregeerd over Egypte.
28 november 2011: De eerste ronde van de verkiezingen voor een nieuwe president beginnen.
24 juni 2012: De verkiezingen zijn gedaan: Mohammed Morsi is de nieuwe president van Egypte, verkozen door de burgers.
21 november 2012: Mohammed Morsi, de president van Egypte, past de wetten van het land aan zodat hij meer macht heeft en alleen beslissingen kan nemen.
25 januari 2013: Honderden Egyptenaren zijn tegen Mohammed Morsi, de president van Egypte, en protesteren. Ze zijn niet tevreden over hoe hij het land leidt. Egypte is geen echte democratie zoals hij beloofd had omdat hij alles zelf wil beslissen.
3 juli 2013: Het leger zet president Mohammed Morsi af en neemt hem gevangen. Er worden nieuwe verkiezingen beloofd.
augustus 2013: Sommige Egyptenaren zijn niet tevreden dat het leger de president heeft afgezet. Zij zijn wel voorstanders van Mohammed Morsi en willen dat hij opnieuw president wordt. Daarom protesteren zij. Het leger gebruikt veel geweld tegen hen.

Bronnen:

http://www.wablieft.be/krant/archief/zoekterm: Egypte
http://www.guardian.co.uk/world/interactive/2011/mar/22/middle-east-protest-interactive-timeline
http://www.mo.be/
Andersen, R. (17 augustus, 2013). Bloedbad Egypte. De Morgen, pp. 4,5.