Achtergrondinformatie honger

1. Artikel van MO: Ethiopië, investeringsparadijs in de schaduw van de hongersnood:

De Ethiopische overheid verhuurt 3,6 miljoen hectaren vruchtbare grond aan 1349 binnen- en buitenlandse investeerders (het zogenaamde “land-leasing”-programma). Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse denktank Oackland Institute (OI), die in juni 2011 verscheen. 3,6 miljoen hectaren is gelijk aan drie miljoen voetbalvelden of één vijfde van de landbouwgrond in Ethiopië. De ngo Survival International, die opkomt voor de rechten van inheemse gemeenschappen, verspreidde vorige week nog het bericht dat Italiaanse, Maleisische en Koreaanse bedrijven landbouwgronden bezetten in Zuidwest-Ethiopië. ‘Ook al zijn 90.000 burgers afhankelijk van dat land om te overleven’, aldus Survival International.

Omdat vele contracten over het “land-lease”-programma niet openbaar zijn, is het onmogelijk om exact te weten hoeveel landbouwgrond aan investeringen wordt toegewezen. ‘Niemand zal ooit de overeenkomsten tussen overheid en investeerders te zien krijgen’, vertelde een voormalig Ethiopisch parlementslid aan de onderzoekers van het OI. Daarnaast zijn volgens de Ethiopian Investment Agency maar vierenzestig procent van de bedrijven die het land leasen, operationeel.

Bron: http://www.mo.be/artikel/ethiopie-investeringsparadijs-de-schaduw-van-hongersnood

2. De Wereldmaaltijd:

De Wereldmaaltijd laat zien dat er meer dan genoeg voedsel is voor iedereen.

Op basis van cijfers van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, heeft Stichting WereldDelen berekend wat iedere wereldbewoner elke dag zou kunnen eten als de wereldvoedselproductie gelijk verdeeld zou zijn. Deze hoeveelheid voedsel hebben wij De Wereldmaaltijd genoemd.

Bron: www.wereldmaaltijd.nl

3. Artikel van MO: Hongersnood in Somalië: een gedeelde verantwoordelijkheid:

De voorbije weken werden we overspoeld met berichten over de hongersnood in Somalië. Altijd opnieuw wordt het beeld versterkt van honger en ellende in deze regio van Afrika. Waar liggen volgens u de oorzaken van deze crisis?

Een eenduidig antwoord is er niet. Wat er gemeenschappelijk is aan al de grote en kleine crises in het gebied, is ten eerste het feit dat de Hoorn van Afrika een regio is die zeker de mogelijkheden heeft om voedsel te produceren en zijn bevolking te voeden, maar dat die geteisterd wordt door een heel grote instabiliteit. Somalië heeft geen daadkrachtige regering, en dus ook geen daadkrachtig landbouwbeleid.

De andere landen rond Somalië hebben wel sterkere regeringen, maar zij kennen ook een zeer fragiel evenwicht in hun voedselproductie. Wanneer er dan een droogteperiode aanbreekt, loert de hongersnood om de hoek. In Somalië is dat overduidelijk: er is geen overheid, geen landbouwbeleid, de voedselproductie wordt niet ondersteund. Er is geen garantie van voedselsoevereiniteit in dat land.

Maar voor de hele regio geldt dat de externe financiering voor voedselproductie en landbouw in het kader van ontwikkelingssamenwerking, in dalende lijn is gegaan, wat een effect heeft op de basisvoeding van de mensen. In 1983 ging nog 20 procent van de officiële ontwikkelingshulp naar landbouw. In 2006 was dat nog maar 3 procent. Men zag onvoldoende in dat voedselproductie prioritair is.

Bron: http://www.mo.be/opinie/hongersnood-somalie-een-gedeelde-verantwoordelijkheid

4. Artikel van Oxfam solidariteit: Landgrabbing:

Meer en meer staten kopen en exploiteren landbouwgrond in het Zuiden om hun voedselzekerheid te verzekeren of hun behoefte aan biobrandstoffen te bevredigen. Hoewel deze oplossing wordt voorgesteld als een voordeel voor alle betrokken partijen, veroorzaakt ze toch veel problemen…

Bron: http://www.oxfamsol.be/nl/Land-grabbing-razzia-op-Afrikaanse.html

5. Video: Honger in de Hoorn van Afrika:

De Hoorn van Afrika staat al jaren bekend om het grote voedselprobleem dat er heerst. Een probleem dat onbeheersbaar lijkt. De bevolking groeit terwijl de voedselprijzen dat ook blijven doen. Tegelijkertijd is er in de Hoorn paradoxaal genoeg ook een vruchtbare regio die heel veel voedsel produceert. Logistieke problemen zorgen ervoor dat eten de hongerige mensen niet kan bereiken.

Bron: http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/10421_honger_in_de_hoorn_van_afrika/

6. Boek: Volle buiken, Rindert Kromhout en Eric Smaling:

Het verhaal over de reis van je voedsel van grond tot mond en over alles wat daar onderwegmee kan gebeuren. Waar komt je eten vandaan? Waar groeit en bloeit of loeit het? Hoe wordt het geoogst/geslacht? Dit is bovenal het verhaal over wat je moet eten om te zorgen dat je buik wel vol maar niet bol is.

Bron: http://www.archief.pluizuit.be/040416/Volle%20buiken.htm