Ga verder naar de inhoud

Kapot Goed! Lesmateriaal bovenbouw voortgezet onderwijs

Over reparatie van elektr(on)ische apparaten

Secundair
Les

Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel elektr(on)ische apparaten onnodig op de vuilnisbelt belanden? Het is tijd om bewustzijn te creëren en verantwoordelijkheid te nemen voor onze omgang met deze kostbare apparaten. Ontdek Kapot Goed! een lespakket in samenwerking met het Europees project Sharepair dat speciaal ontworpen is om kinderen en jongeren te inspireren en te sensibiliseren rond reparatie van elektr(on)ische apparaten.

Waaruit bestaat het lessenpakket?

In het lessenpakket zit zowel algemene achtergrondinformatie als concrete lessen die leerlingen kritisch en probleemoplossend doen denken. Je werkt bovendien aan concrete onderzoeks- en actiecompetenties. Zo ga je met je leerlingen in dialoog rond circulaire economie en reparatie van elektrische en elektronische apparaten.

Weet je niet goed waar je het lespakket kan inzetten? Het sluit naadloos aan bij andere initiatieven op school, zoals inzamelacties voor gsm's en andere elektronische apparaten, projecten rond afvalbeheer, de organisatie van een Repair Café op school en andere lessen en activiteiten gericht op duurzaamheid, consuminderen en circulaire economie.

"Oude smartphones herstellen in plaats van weggooien? Dat vind ik een goed idee, want het milieu is belangrijk. En het kost minder geld om een oude smartphone te repareren dan een nieuwe te kopen.”

Leerling Don Bosco Heverlee tijdens de proeflessen van Kapot goed!

Leg je liever je eigen puzzel?

Wil je liever aan de slag met de aparte lessen en activiteiten? Je kan ze hier één-voor-één downloaden.

Achtergrondinformatie: dit inhoudelijk en didactisch achtergronddossier helpt je op weg om als leerkracht met de lessen aan de slag te gaan en vertrouwd te geraken met de basisprincipes rond reparatie van elektrische en elektronische apparaten aan de hand van de vragen wat, waarom en hoe.

Module 1 - Prikkelen en bewustzijn:
Tijdens deze les worden de leerlingen geprikkeld rond ontwerpkeuzes van elektrische en elektronische apparaten en verkennen ze het model van de circulaire economie en de R-strategieën. Ze verkennen waarom elektrische en elektronische apparaten repareren belangrijk is om tot een circulaire economie te komen en hoe hun keuzes hiertoe kunnen bijdragen.

Module 2 - Perspectieven, standpunten en gevoelens:
Tijdens deze les verkennen de leerlingen eigen en andere standpunten, perspectieven en gevoelens m.b.t. de productie, de consumptie en de reparatie van elektrische en elektronische apparaten en verkennen ze de impact van hun eigen keuzes.

Module 3 - Onderzoekscompetenties:
Tijdens deze les onderzoeken de leerlingen reparatiemogelijkheden, levensduur, consumptie, … van elektrische en elektronische apparaten aan de hand van een zelfgekozen onderzoeksvraag.

Module 4 - Dieperliggende oorzaken en hefboompunten:
Tijdens deze les verwerken de leerlingen de resultaten van hun eigen of een aangereikt populairwetenschappelijk onderzoek door dieperliggende oorzaken bloot te leggen en na te denken over waar zij zelf iets aan kunnen en willen doen.

Module 5 - Mogelijke acties:
Tijdens deze les verkennen de leerlingen hun motivatie om zelf acties te ondernemen m.b.t. de productie, de consumptie en de reparatie van elektrische en elektronische apparaten. Aan de hand van voorbeelden en zelfgekozen criteria bedenken ze ideeën en mogelijkheden om zelf acties te ondernemen en engageren ze zich om zelf een actie uit te werken en uit te voeren.

Wist je dat ....

De lessen van Kapot Goed zowel voor België als Nederland en voor lager en secundair onderwijs ontwikkeld zijn én beschikbaar zijn in 2 extra talen: Frans en Engels. 

Meer methodieken zoals deze

Schrijf een nieuw verhaal met afval

Secundair
Lerarenopleiding
Les

Met 'Ik zie wat jij niet ziet' ontdekken leerlingen uit het secundair onderwijs dat je met afval ook nieuwe, positieve verhalen kan schrijven.

Bestel nu PUNT#5: secundair onderwijs

Secundair
Lerarenopleiding
Klasmateriaal

Interviews, werkvormen en lesmaterialen rond wereldburgerschapseducatie en EDO.

My paper life - lesmap bij documentaire Vida Dena

Secundair
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

Ontdek het meeslepende verhaal van een Syrische familie die de turbulentie van hun thuisland ontvlucht en in hartje Brussel terecht komt. In de documentaire 'My Paper Life' van Vida Dena krijg je een intieme inkijk in hun migratieverhaal. Breng het thema migratie tot leven in je klas met deze lesmap voor de tweede graad secundair onderwijs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief