Ga verder naar de inhoud

Alarm! Smog!

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Natuur

Alarm! Er hangt te veel smog in de lucht! In sommige steden of landen trekken mensen hiervoor een mondmasker aan. Samen met je klas van de eerste graad ga je smog maken en zoek je naar de oorzaken en de gevolgen van luchtvervuiling. Laat je leerlingen creatief ideeën bedenken voor dit probleem in een heus Uitvinderslabo.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ontdekken wat smog is.
  • De leerlingen onderzoeken oorzaken en gevolgen van smog.
  • De leerlingen bedenken ideeën voor het probleem van smog.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Creatief denken
  • Kennis opbouwen
  • Oplossingsgericht denken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.
WT 1.26 - De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Sociale vaardigheden

SV De leerlingen kunnen samenwerken met anderen, zonder onderscheid van sociale achtergrond, geslacht of etnische origine.

Alarm! Smog! gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Bezige bijtjes

Lager
Lerarenopleiding
Les

Trek met je leerlingen uit de 1ste en 2de graad de natuur in voor een zoektocht naar bezige bijtjes. Welke insecten vliegen en kruipen tussen de bloemen? Ontdek samen het verhaal van de bloemen en de bijen.

Bee&bee voor de bij

Lager
Lerarenopleiding
Les

Bijen en hommels bestuiven tal van gewassen, waardoor wij kunnen genieten van lekker eten. Maar de bij is bedreigd! Wat er aan de hand is, onderzoeken de kinderen uit de 2de en 3de graad in deze les. Bestuif elkaar met goede ideeën voor een veilige en gezonde B&B voor de bijen.

Kinderrechten op de keper

Lager
Lerarenopleiding
Les

De bel van de speeltijd leidt voor een keer niet tot vrolijk gejoel. Hebben kinderen dan geen recht op spel? Onderzoek samen met je leerlingen van de eerste of tweede graad welke kinderrechten er bestaan. Hoe voelen ze zich bij het schenden van bepaalde kinderrechten? Ontdek in een memoryspel welke rechten voor kinderen wereldwijd belangrijk zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief