Ga verder naar de inhoud

Actua – Onhaalbaar, haalbaar – neushoorn Sudan

Een ingevuld voorbeeld

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm
Thema's: Dierenwelzijn

Wil je met je klas creatief denken over de actualiteit? Met deze creatieve denktechniek kan je onhaalbare ideeën toch haalbaar maken. In de werkvorm Onhaalbaar, haalbaar gaan leerlingen creatief denken met een werkvorm onderzoekend denken uit onze Methode Creatief Denken. De werkvorm leert leerlingen om hun oordeel uit te stellen.

We passen de werkvorm toe op een reportage van Karrewiet over het overlijden van de laatste witte neushoorn, Sudan. Bedenk samen met de leerlingen ideeën om het uitsterven van dieren te voorkomen.

Deze les kan je geven naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen verruimen hun blik op een onderwerp door hun oordeel uit te stellen over informatie, meningen of ideeën, ook als die op het eerste gezicht niet zinvol lijken.

Vaardigheden

  • Creatief denken
  • Denken zichtbaar maken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua – Onhaalbaar, haalbaar – neushoorn Sudan gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Akkoordkoord

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Hoe leer je je leerlingen dat het belangrijk kan zijn om hun initieel standpunt over een thema te durven loslaten? Met deze werkvorm verkennen ze nieuwe denkpistes en ontdekken ze dat meningen kunnen evolueren doorheen de tijd.

Actua: Joepie! Verdorie! Wegwerplastic

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Wat als wegwerpplastic verboden wordt? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Maak gebruik van de werkvorm Joepie! Verdorie! en laat je leerlingen verschillende perspectieven innemen om de situatie te onderzoeken.

Les 'Plasticdetectives' (2de en 3de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

De politie heeft vastgesteld dat er te veel plastic afval in de zee terecht komt. Hoe komt dat? De leerlingen zetten hun speurneus op, onderzoeken ieder een plaats delict en verzamelen het plastic afval en bijhorende info. Samen komen ze tot goede ideeën om de plasticsoep weg te werken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief