Ga verder naar de inhoud

Actua - Joepie! Verdorie! - wegwerpplastic

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm
Thema's: Afval

Vanuit verschillende perspectieven leren kijken? Dat kan je eens proberen met deze reportage van Karrewiet over het verbod op wegwerpplastic. In dit uitgewerkt voorbeeld zie je stap voor stap hoe de werkvorm Joepie! Verdorie! leerlingen kan leren systeemdenken over het thema plasticvervuiling.

Met deze werkvorm nemen de leerlingen verschillende perspectieven in om zo de voor- en nadelen van een situatie te onderzoeken. Dit helpt hen de realiteit beter te begrijpen.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen zien in dat een gebeurtenis uit de actualiteit zowel positief als negatief kan zijn.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua - Joepie! Verdorie! - wegwerpplastic gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Visueel denkinstrument 'In de roos'

Alle niveau's
Werkvorm

Deze werkvorm stimuleert je om criteria te onderzoeken en je ideeën eraan af te toetsen. Samen met anderen gericht nadenken en tot keuzes komen was nog nooit zo makkelijk.

Wat is een cadeau?

Lager
Lerarenopleiding
Les

Een verjaardag te vieren? Of iets anders? Bracht de Sint cadeaus in de klas? Of liggen ze onder de kerstboom? Zijn dit wel cadeaus? De leerlingen onderzoeken elkaars standpunt. Na een pittig rondje filosoferen denken ze misschien wel heel anders over wat een ‘cadeau’ nu precies is.

Geen vuiltje aan de lucht (graad 1)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Ugh, ugh, ugh! We zien het misschien niet, maar toch hangt er zo veel vuil in de lucht dat we er ziek van worden. In deze les onderzoeken leerlingen of iets enkel vuil is als je het kan zien. De brug wordt gemaakt naar onze eigen lucht die er proper uitziet, maar het toch niet is. Stof tot nadenken!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief