29 juni Modderdag

‘Vies’ staat er in het woordenboek bij het woord modder. Of bagger, blubber, drek, slib en goor. Toch is dit mengsel van aarde en water een bron van inspiratie en fascinatie. Herinner je je nog hoe bijzonder het was om na een fikse regenbui in de plassen te springen of om zandtaarten te bakken op het strand? Een pleidooi om wat meer met modder te spelen.

Modder is ontzettend fijn om mee te spelen. Het heeft een boeiende structuur, is leuk om in te knijpen en het maakt toffe geluidjes. En het blijft het iets stouts hebben. Dat alleen al maakt modder zo boeiend.

Waarom spelen met modder goed is

Kinderen spelen steeds minder buiten terwijl er net daar heel veel te leren en te ontdekken valt. Hoe kan je trouwens goed zorg dragen voor de natuur als je er geen band mee hebt? Modder brengt kinderen heel direct in contact met de natuur.

Als leerkracht neem je je kleuters mee naar stukjes groen in de buurt van de school. Samen bestuderen jullie bomen, struiken en bloemen en onderzoeken jullie al wat leeft en kriebelt boven de grond. Maar staan jullie ook stil bij wat er onder onze voeten gebeurt? Onder de grond bevindt zich een wereld die levensnoodzakelijk is voor het leven erboven.

Stengels, bladeren en wortels komen op en onder de grond terecht en worden daar verteerd, versnipperd en opgegeten door een heleboel organismen die vaak onzichtbaar zijn voor het blote oog. Als we spelen met modder maken we ook kennis met die geheime wereld. De kleuters leggen zo contact met dit stukje natuur onder de grond.

Bovendien is vuil worden goed voor je gezondheid! Dat heeft onder meer te maken met de bacteriën waarmee je dan in contact komt en je afweersysteem dat op die manier versterkt.

Modderactiviteiten in je klas

Gloob & Teo zijn de ideale partners voor een dag vol modderpret. Zij maakten heel wat activiteiten die je in de kleuterklas kan doen. Zo gaan zij samen met je kleuters schilderen met modderverf en moddertaarten bakken. Of wat dacht je van een kuuroord met een voedende modderscrub? Wist je dat je ook kan toveren met modder?