- Betrek kinderen en jongeren bij het uittekenen van plannen. Hoe zien zij de vernieuwing van een wijk, de aanleg van een speelbos…?
- Installeer een kindergemeenteraad, organiseer inspraakmomenten of jongeren- en kinderspreekuren.
- Bekijk ook thema’s als armoede, niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, dakloosheid… met een kinderrechtenbril.
- Zorg voor voldoende ruimte en een omgeving die inspireert. Denk daarbij aan speelbossen, veilige fietspaden en autovrije straten. Voorkom (zwerf)afval en zorg voor nette buurten.
- Denk eens ‘anders’ over de inrichting van open ruimte: insectenhotels, speelgoedruilkasten, drinkwaterfonteintjes, een alternatief speeltoestel of fietsparcours…
- Neem zelf initiatief en wees een trendsetter rond uitdagingen zoals statiegeld, deeleconomie en participatie. Creëer bewustzijn rond het belang van de SDG’s.
- Betrek kinderen en jongeren via laagdrempelige activiteiten of acties van andere organisaties bij duurzame en mondiale thema’s zoals 11.11.11@ school, Natuurpunt, Week van het Bos, Mooimakers.be, 4de pijler organisaties, Netwerk tegen armoede, Mei Plasticvrij…
- Ondersteun initiatieven zoals kinderen die samen met bejaarden in een volkstuin of pluktuin werken, een buddyproject voor vluchtelingen, straatambassadeurs, een buurtpicknick…
- Wees een voorbeeld. Ga zelf eerlijk en duurzaam om met natuurlijke rijkdommen en ga zelf met de fiets of te voet naar het gemeentehuis en naar evenementen.
- Promoot hergebruiken en repareren in de gemeente. Waarom geen kinderreparatieruimte in de plaatselijke bibliotheek of een Repaircafé in het gemeentehuis?
Kinderen en jongeren keuzes leren maken voor een duurzamere wereld